povuci

AFTER WORK

Kad ne kuham, vodim postprodaju u ORYX Asistenciji

Vrhunska riba, gamberi, tuna… Sve su to delicije koje svoje mjesto redovno nalaze na jelovniku u domu Mate Šole, direktora postprodaje u ORYX Asistenciji, koji se nakon posla redovno pretvara u vrsnog “Masterchefa”.

Kako ga je uhvatila ljubav prema kuhanju, pitali smo ga. 
Ljubav prema kuhanju u mom je slučaju bila prirodna i spontana, pošto sam i privatno velik gastronom. Malo kolega zna i da sam školovani kuhar, a specijalizacije sam radio u renomiranim hotelima Palace i Esplanade, te nekadašnjem Gradskom podrumu. Naime, nakon vojske, u kojoj sam naučio osnove, nastavio sam se školovati i završio višu hotelijersko – turističku školu.

Najdraža jela?
Najdraža jela su mi rižoto od beafsteaka, pljukanci s tartufima i bilo koja riba na gradele, naravno sve uz čašu dobrog vina 😊 Neko me vrijeme jako držala internacionalna kuhinja, čak sam i radio u legendarnom meksičkom restoranu Caramba u Frankopanskoj i tamo učio od vrsnih kuhara. Tamo me i zamijetio jedan gost koji je, probavši moju hranu, pozvao da preuzmem mjesto chefa u njegovom restoranu u Poreču. I tako sam ja godinu dana proveo u Poreču pripremajući meksičku kuhinju. Bilo je to odlično iskustvo, puno sam naučio, ali sam zbog količine posla odlučio da će mi kulinarstvo ipak ostati samo hobi.

I to na supruginu radost!
Točno, da, vrlo često kuham za ukućane i goste. Moja supruga ne voli kuhati, ali voli jesti, i zato smo idealan par! U tjednu kuham gotovo svaki dan nakon posla, a vikendom uvijek planiramo nešto posebno. Najčešće je to talijanska kuhinja, koju preferiramo i supruga i ja, a i naši ukućani pojedu sve što spremim.

Što si pripremio za kolege s posla?
Spremio sam redom morske delicije; za predjelo tuna tartar sa cherry rajčicama na posteljici od divlje rikule, argentinske gambere u woku i jakobove kapice na grillu. Za glavno jelo pripremio sam divljeg brancina na gradelama s povrćem na žaru, a za desert mousse od čokolade s malinama i mentom. Sad sam im prvi put kuhao, reakcije su super, tako da mislim da ćemo ovo morati češće ponoviti!

A sudeći po osmijesima i oblizivanju njegovih kolega Gorana, Mate i Roberta, u to ne sumnjamo!