povuci

AFTER WORK

Svaka je naša akita kao član obitelji, pazimo kome ih dajemo

Svaka je naša akita kao član obitelji, pazimo kome ih dajemo

Akite u Japanu imaju status nacionalnog blaga. Poznata je priča koja je doživjela golem uspjeh o psu Hachiku, štenetu kojeg je profesor agrikulture Hidesaburō Ueno 1924. godine dobio na dar. Hachiko se s vremenom toliko vezao uz profesora da ga je svakodnevno pri odlasku na posao pratio na željezničku postaju i ondje ga dočekivao. A onda se jednog dana zbog kobnog srčanog udara njegov gazda nije vratio s posla, no Hachiko ga je do smrti nastavio čekati na željezničkoj postaji… Ova priča dirnula je mnoge nakon što su Amerikanci ekranizirali film, a profesora je glumio Richard Gere. Privrženost japanskih akita nagnala je našeg kolegu Davora Ivića iz Ivanić Grada i njegovu suprugu Marinu da nakon dvije godine traženja nabave baš japansku akitu. On čuva svoj teritorij, privržen je vlasnicima, nježan, zaigran i voli ljude. Akite spavaju i do 20 sati dnevno i obožavaju zimu i snijeg, a ne treba ih istrčavati.

Zasad imamo pet akita i četiri mala štenca, prvog smo nabavili prije osam godina. Mužjak Hiro najstariji je, a imamo jednu tigrastu ženku te još tri crvene ženke – govore Ivići, koji se nisu planirali baviti se uzgojem, to se jednostavno dogodilo. Psi su im kao djeca, pa tako kad se kujica ošteni, Ivići naizmjenice s njom i štencima provode 24 sata dnevno po tri tjedna dok psići ne ojačaju. Treba ih čuvati jer kuja mladunčad ne napušta tjednima pa se zbog umora može dogoditi da ih nagazi i uguši.

Zato Davoru posebno odgovara rad u smjenama, a upravo je takav posao dobio u Odjelu kontaktnog centra za Asistenciju, gdje radi kao trener – supervizor.
Ovo im je peto leglo. Lani su dobili šest štenaca, od čega su jednu zadržali. Druga koja je ostala, čeka odlazak u Australiju.

– Naši psi iznimno su traženi. Nećemo prodati psa roditelju koji ga djetetu želi nabaviti za rođendan. Svaki naš pas član je obitelji i bitno je da ide u dobre ruke – kažu Davor i Marina. Čak i ako se dogodi da ga kupac iz nekog razloga više ne može imati, Ivići će sami pronaći novu obitelj za psa, bez naknade. Često obilaze izložbe, njihovi psi iznimno su traženi i sjajno kotiraju. Tako su za parenje drugi put otišli u Bugarsku na parenje sa šampionom.

Davorova predanost vidljiva je i po tome što je napravio web-stranicu akita-pedigree na kojoj svaki uzgajivač, ali i potencijalni kupac diljem svijeta može pratiti genetsko stablo akita u vlasništvu korisnika koji su se registrirali.