povuci

Zubak Grupa i ove godine donacijom podržala Dan crvenih haljina

Prvi petak u veljači obilježava se Dan crvenih haljina, akcija podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, koju je prepoznala i donacijom podržala i Zubak Grupa.

Dan crvenih haljina obilježio se 5. veljače u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo, s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Svečano obilježavanje akcije održalo se 5. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu, a moglo se pratiti i online. Zvijezde večeri i ove godine su bile žene koje su preživjele moždani udar i koje su na prigodnoj reviji nosile crvene kreacije hrvatskih dizajnera Andrijane Subotić Pjajčik, Đurđice Vorkapić, Ivice Skoke, Lane Puljić, Martine Herak i Zorana Aragovića.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem, moždani udar kod žena može se prepoznati na vrijeme.