povuci

AFTER WORK

Humana i sportska strana našeg Dubravka

Kažu da se karakter čovjeka mjeri time što može uraditi za one koji mu se nikada ne mogu odužiti. U brojnim pričama Zubak Grupe otkrivamo drugu stranu naših zaposlenika, i ova nam je posebno važna. Biti dobrovoljni darovatelj krvi nešto je najhumanije što osoba može napraviti za potpunog stranca, bez ikakve obaveze ili potraživanja.

Dubravko Roksa, naš voditelj ORYX Stanice za tehnički pregled, jedna je od tih osoba kojima je slobodno vrijeme ispunjeno humanim i zdravim navikama. Dubravko se bavi nogometnim suđenjem već 18 godina, te redovno donira krv za potrebite u zdravstvu.

Dubravko, kako je počelo s darivanjem krvi?
Kao i većini, započeo sam u vojsci. Tamo kao ročnik dobiješ 2 slobodna dana za jedno darivanje krvi, i naravno da sam kao i svi htio te slobodne dane. No, ja sam i nakon vojske nastavio s time, svakih 3, 4 mjeseca bih donirao krv i to me činilo korisnim. Do sada sam krv donirao već 38 puta. Ako ovako nastavim, dostići ću željenih 50 darivanja unutar 4-5 godina!

Koja je razlika između davanja krvi sada i prije 20 godina?
Prije se to, mislim, više vrednovalo u smislu da smo dobivali više slobodnih dana, studenti su dobivali bonove za menzu itd. Danas vas čeka u prostorijama Crvenog Križa topli obrok, čaša vina i neki poklončić. A u Zubak Grupi vas u to ime također čeka i slobodan dan! Ako nema gužve, sam proces doniranja krvi traje 20-ak minuta.

Što za tebe znači darivanje krvi? 

Za mene je darivanje krvi humano djelo, daješ dio sebe u nadi da nekom pomogneš, a možda i spasiš život. To je ponukalo i moju obitelj da isto radi tako da uz mene sada na darivanje krvi idu i nećak i nećakinje, a sve češće i kolege s posla!

Osim darivanja krvi, imaš i jedan, fizički zahtjevniji hobi…?
Točno, imam malo slobodnog vremena, ali ga kad ga imam, trošim na ono što najviše volim, a to je nogomet. Već sam 18 godina sudac velikog nogometa. To je stvarno jedno lijepo iskustvo koje te tjera da odluke doneseš pravedno i u sekundi.

Ima li pritiska na suđenje u suđenju i kako se nosiš s tim?
Pritisaka uvijek ima, pogotovo kad igraju ravnopravne ekipe, ali u tome i jest čar suđenja. Najviše volim kad se igra zadnjih par minuta, a rezultat je izjednačen. Onda se svi bacaju na glavu da zabiju pobjednički gol!!

No, kroz godine pritisak u nogometu postane rutina. Ljudi koji se bave nogometom već te upoznaju i znaju da ti je pristup uvijek na visokom nivou i da kao suci dajemo sve od sebe da odradimo posao kako treba. Tada nema pritisaka sa strane i možeš uživati u najboljem sportu na svijetu.

Kolege o Dubravku

Radišan, marljiv, ma sve super o Dubravku! – Zvonimir Mandek

Roksa je stvarno super, za mene najbolji šef. I kao osoba i kao čovjek, uvijek stoji iza nas! – Denis Piškur