povuci

POSLOVNI PUT

Od vozača do direktora

Rijetko tko u Zubak Grupi ima ovako filmski karijerni put: od vozača preko referenta, do voditelja poslovnice, voditelja regije i na koncu direktora! Impresivan je to životopis našeg Igora Rupara, direktora ORYX Rent a cara. U Zubak Grupi je počeo raditi još u travnju 2008. godine.

Uvijek sam težio radu u velikoj, ozbiljnoj i stabilnoj korporaciji poput ove, a kojoj je primarna djelatnost autoindustrija. Svoj posao opisuje kao multitasking, dinamičan, izazovan, zahtjevan i nadasve inovativan u smislu stjecanja novih partnerskih poznanstava.

A kako izgleda jedan Igorov tipični radni dan?
Radni dan na trenutnoj funkciji popunjen mi je različitim spektrom obaveza. Čak i na jutarnjoj kavi kod kuće nemam mira, već pregledavam dnevne aktualnosti u floti, zbivanja unutar rent a cara i slaganje popisa zadataka. Gotovo svaki dan ispunjen mi je online sastancima s poslovnim partnerima, djelatnicima po poslovnicama ili nadređenima. Svakako pokušavam što više biti dostupan svim djelatnicima ORYX Rent a cara u diljem Hrvatske u rješavanju zadataka, eventualnih problema i situacija s klijentima kojih s obzirom na obujam posla svakako ima. Radni dan nerijetko završavam predvečer.

Tajna uspjeha i zadovoljstva na poslu?
Uspinjanje stazom uspjeha zahtijeva prije svega strpljenje, požrtvovnost i usmjerenost k cilju. Ponosan sam na pozitivne promjene koje smo uveli u suradnji s kolegama, a još sam više ponosan na odlične rezultate našeg najnagrađivanijeg rent a car.

Priliku za edukaciju u Zubak Grupi si iskoristio?
Da, nakon što sam diplomirao na Ekonomskom fakultetu, poslodavac mi je omogućio da pohađam ZEMP, in-house edukaciju za menadžment u Zubak Grupi. Školovanje se sastojalo od 24 dvodnevna predavanja koja su se održavala jednom mjesečno tijekom dvije godine u Žrnovnici. U sklopu edukacije, predavanja su nam držali vodeći hrvatski, regionalni i svjetski profesori s prestižnih svjetskih fakulteta, a stečeno znanje sad primjenjujem za napredovanje našeg ORYX Rent a cara.

Prognoza za sezonu 2021.?
– Kako je ova godina, baš kao i prošla, potpuna nepoznanica kada je u pitanju tržište rent a cara, gotovo je nemoguće prognozirati bilo kakve brojke. Poslovanje rent a cara vezano je velikim dijelom uz turističku sezonu u RH, no dodatna otegotna okolnost u ovom trenutku pandemije je da je vezana velikim dijelom uz avio goste, a tu se situacija i razne najave letova mijenjaju iz dana u dan.
Ono što znamo sigurno, optimizacijom poslovanja krajem prošle godine znamo da smo spremni za sve izazove koje će ova sezona donijeti i ostvariti puno bolji rezultat nego je to bio lani.

Brojke će definitivno biti bolje kao lani, ali sigurno neće biti tako dobre kao 2019., koja je inače bila jedna od najboljih godina na našem rent a car tržištu. Sezona pred nama ulijeva optimizam. Puno ljudi koji praktički godinu dana nisu nigdje putovali, ove godine će se sigurno odlučiti na putovanje i nužni odmor od svega. A nakon vjerujemo dodatnog smirivanja širenja virusa, kao i procijepljenosti velikog dijela populacije, Hrvatska će uzeti dio turističkog kolača kao i uvijek do sada.

Vozila na rent a car tržištu u Hrvatskoj biti sigurno dosta manje nego je to bilo ranijih godina prije pandemije kada ih je realno bilo previše, pa i tu vidimo priliku za postizanje bolje cijene dana najma, što je ključ bilo kakvog uspjeha na kraju godine. Sigurno je da slijedi jedna potpuno nova, izazovna sezona koju ne možemo usporediti s bilo kojom u prošlosti, no vjerujemo da ćemo na kraju izvući najbolji mogući rezultat u ovom trenutku.

Slobodno vrijeme provodiš uz sport?
– Točno. Otac sam dvoje prekrasne djece, koji su jako aktivni u sportu pa gotovo svaki dan provodimo na treninzima, a vikende na utakmicama i natjecanjima u kojima neizmjerno uživam. Kao dječak sam sanjao da ću postati svjetski poznat i uspješan nogometaš.

Kad smo kod nogometaša, sjećamo se jedne “kondicijske anegdote” s početka tvog rada u ORYX-u?
Uh, nikad to neću zaboraviti. Dok sam radio kao referent u poslovnici na aerodromu, išao sam na benzinsku crpku “natankati” nekoliko vozila i u žurbi sam natočio krivo gorivo u jedno. To sam shvatio tek kad se auto ugasio, netom prije dolaska na parking na aerodromu. Kako mi nije bilo baš zanimljivo plaćati šlepanje do servisa i popratne troškove, kolega student i ja gurali smo vozilo do AutoZubak servisa u Velikoj Gorici gdje su mi moji odlični kolege izašli ususret i ispraznili tank, i naravno, dobro se nasmijali nama dvojici koji smo od guranja auta bili mokri kao da nas je netko zalio s nekoliko kanta vode – kroz smijeh se prisjetio Igor.

U vrhunskoj životnoj i poslovnoj kondiciji, Igoru i cijelom ORYX Rent a caru želimo uspješnu turističku sezonu!