povuci

NAŠE LEGENDE

Tomislav Stublić, dijagnostička legenda AutoZubaka

Servisni tehničar Tomislav Stublić u Zubak Grupi radi gotovo punih 25 godina. Unutar Grupe okušao se u puno “disciplina”, a posljednje tri godine radi kao referent jamstava i servisni tehničar u AutoZubaku u Sesvetama.

Bok, Tomislave. Reci nam prvo, što si po zanimanju?
Po zanimanju sam inženjer elektrotehnike, a završio sam školu za automehaničara. Taj put mi je zapravo bio logičan jer mi je tata bio mehaničar, a mene su kao maloga uvijek zanimali automobili. Tata mi je bio prvi učitelj, kod njega sam jako puno naučio i zapravo se zaljubio u ovaj posao. Već pred kraj osnovne škole sam non stop šarafio. Završio sam srednju elektrotehničku, a kasnije i za inženjera elektrotehnike. Naknadno sam položio još nekoliko ispita razlike i stekao zvanje automehaničara.

Tvoj karijerni put u Zubak Grupi je šarolik. Koje ti je radno mjesto najdraže?
U Zubak Grupi sam se zaposlio 1999. godine, i to u Sesvetskom Kraljevcu. Na dizalici sam aktivno radio 12 godina. Nakon toga sam bio servisni savjetnik na prijemu vozila, a 2006. godine sam godinu dana bio voditelj postprodaje. Moram priznati da sam najviše uživao radeći baš ovo čime se sad bavim, a to je kao dijagnostičar i servisni tehničar.

Oko tebe su same neke nagrade. Ispričaj nam o njima malo.
S dečkima iz servisa sudjelovao sam na Audi Twin Cupu i to čak pet puta. Inače, na Audi Twin Cup idu samo najbolji servisni tehničari u Hrvatskoj. U timu nas je bilo troje, a zadatak nam je bio popraviti kvar u određenom vremenu. Na Audi Twin Cupu sudjeluje i do 35 zemalja, a s njima smo obišli cijelu Europu. Bili smo u Amsterdamu, Beču, Istanbulu, na Mallorci i još negdje u Španjolskoj.

Uz ovako napredne automobile, kontinuirano usavršavanje zapravo je obaveza.
Točno. Prošao sam i brojne seminare vezane uz auto dijagnostiku. Opredijelio sam se i specijalizirao za motore i mjenjače. Tehnika je jako uznapredovala. Jednostavno sam odlučio da će cjeloživotno obrazovanje biti moj način života, a u AutoZubaku sam našao poslodavca koji mi to omogućava.

Što voziš privatno, i koji je tvoj idealan automobil?
Bez obzira na “zvijeri” koje vozim svakodnevno, privatno uvijek biram klasiku. Fan sam, nećete vjerovati, talijanskih automobila. Auto snova mi je Alfa Romeo Giulia od 510 konja s Ferrarijevim motorom. Čitav svoj život vozim Talijane – sve do nedavno. Posljednjih 9 godina vozio sam Fiat Bravo, a onda sam lani u srpnju napokon uzeo Audi A4. Eto, i ja sam popustio.

Sjećaš li se svog prvog auta?
Sjećam se prvog auta kojeg sam popravljao. Bilo je to kad sam imao negdje 7, 8 godina, bijeli Fićo. Zamijenio sam mu platine i svjećice. Točno se sjećam tog osjećaja ponosa i koristi koji sam imao. I otada ganjam taj osjećaj i dan danas u poslu.

A moj prvi auto koji sam vozio bio je Yugo 55. Za njega sam cijelo ljeto radio kod tate u garaži. Sad kad se sjećam, radije da sam još jedno ljeto štedio i prodao ga u dijelove pa si kupio Fiat Uno Turbo i.e., jer jugić“ je više bio na dizalici nego na cesti. 😊

Tomo, što bi htio poručiti mladima koji bi se htjeli zaposliti u polju automehanike i dijagnostike?
U današnje vrijeme na raspolaganju su nam mnogi izvori za učenje i usavršavanje. Tehnika vozila je napredovala tako da se svaki dan susrećemo sa novim izazovima. Da biste radili ovaj posao, morate voljeti to što radite. Onda želja za učenjem i usavršavanjem svakim danom sve više raste i postaje nešto normalno i svakodnevno. Znanje je bogatstvo.

 


 

KOLEGE O TOMISLAVU

  • Tomislav je jedan od onih ljudi koji problem gleda kao izazov, ne odustaje dok ga ne riješi i odmah traži slijedeći. Možda zato voli Alfe 😊 Ukratko: točan, organiziran i precizan. (Ante Vukičević)
  • Kolega Tomislav Stublić jedna je odgovorna i precizna osoba. Jako dobar prijatelj te kolega koji je uvijek spreman pomoći i dati dobar savjet. Nekada zna biti nervozan ali to je sve u sklopu posla i da sve bude kao po špagi! (Josip Benčak)
  • Nazvao bih ga doktor svog zanata. I nerješive probleme na autima on je riješio, svoje veliko znanje rado podijeli sa drugima, spreman pomoći u bilo kojem trenutku. Stubla je zakon! (Hrvoje Paclik)
  • Tomislav je veliki stručnjak u svom poslu, ni jedna greška mu ne promakne. Uvijek ima odgovor na sva moja pitanja, te je voljan priskočiti u pomoć. (Matea Grgić)
  • Tomo je jako dobar i vrijedan kolega, Audi doktor za dijagnozu najbolji u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, a ponekad mi se čini da je naučio ELSA-u napamet! (Josip Novosel)