povuci

Zubak Grupa potpisala Rezoluciju Zemlja i obvezala se na održivu budućnost u autoindustriji

U sklopu projekta Večernjeg lista započela je 10. veljače, 2022. Rezolucija Zemlja, najveća ekološka akcija u Hrvatskoj, posvećena planeti Zemlji, očuvanju okoliša i održivom razvoju našeg društva. Predstavnici Večernjeg lista i osam partnera potpisali su u simboličnih 5 do 12 u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dokument čiji je cilj “poduzimanje ciljanih i koordiniranih napora kako bi se zaštitila priroda te izgradilo društvo koje se pametno brine o okolišu i o svojoj budućnosti”.

”Rezolucija Zemlja važna nam je radi budućnosti naše djece i budućih naraštaja. S obzirom na to da je automobilska industrija jedan od većih zagađivača na svijetu, mislim da je obveza svih nas koji u njoj djelujemo da nastojimo riješiti taj problem. Mi kao Zubak grupa Rezolucijom Z smo se obvezali na daljnju elektrifikaciju našeg voznog parka. Trenutno za vlastite potrebe Zubak Grupe koristimo tridesetak vozila koji su električni i hibridni modeli, a plan nam je s vremenom nastaviti povećavati njihov udio u ukupnom voznom parku. Obvezali smo se i na poticanje kupnje električnih vozila u Hrvatskoj. Davat ćemo povoljnije uvjete na ta vozila, nastavit ćemo ulagati u električne punionice za automobile na što smo do sada uložili oko dva milijuna kuna, a to je samo početak.” izjavila je Žaklina Trbović, članica Uprave Zubak Grupe.

U potpisu dokumenta Zubak Grupa se dodatno obvezala na aktivno poticanje održive mobilnosti među kupcima i djelatnicima te kreiranje raznih ponuda kako bi omogućili lakšu kupnju električnih vozila te time smanjili emisije CO2; elektrifikaciju voznog parka Zubak Grupe ulaganjem u zamjenu testnih, zamjenskih i službenih vozila s motorima na unutarnje izgaranje hibridima i onima na potpuno električni pogon; savjesno ekološko odlaganje otpadnih ulja, otapala i kemikalija uz pomoć suvremenih i sigurnih metoda na svim lokacijama servisa Zubak Grupe; ulaganje u mrežu električnih punionica kojima se osigurava dostupnost održivih izvora energije pridonoseći pozitivnom utjecaju na okoliš.

Pod zajedničkim sloganom „Pometimo prvo ispred svoga praga“, Rezoluciju Z potpisali su Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke; Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić; Žaklina Trbović, članica Uprave Zubak Grupe; Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu; Julije Domac iz REGEA, ujedno i posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu; Darko Pappo iz DIV Grupe; direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš i glavni urednik Dražen Klarić.