povuci

NAŠE LEGENDE

U tvrtku sam došao kao dečkić od 16 godina, a ostajem do mirovine!

Stjepan Novosel, voditelj radione u AutoZubak Velikoj Gorici, u Zubak Grupi radi cijeli svoj radni život. U tvrtku je kao naučnik za autolimara došao davne 1980. godine. Došao i ostao – punu 41 godinu!

Stjepan je od 2017. voditelj radione u AutoZubak Velikoj Gorici, poziciji na kojoj smo ga uhvatili i za razgovor.

Stjepane, vi ste legenda Zubak Grupe. Recite nam nešto o svojim počecima. 
Išao sam u školu za autolimara u Velikoj Gorici jer su me oduvijek zanimali automobili. Kad je došlo vrijeme za praksu, ponudili su mi da dođem ovamo. Odmah sam objeručke prihvatio jer sam znao da se radi o dobroj tvrtki. Tada nisam znao da ću ostati cijeli svoj radni vijek, bio sam mali dečkić naučnik od svega 16-ak godina. I jako mi je drago da jesam!

Koje su razlike u pozicijama voditelja i autolimara?
Puno mi je teži posao sada, ali je izazovan i to mi se sviđa. Kad radiš samo limariju, imaš puno manje brige i odgovornosti, važno je samo da tehnički dobro odradiš zadani posao pred tobom. A sada kao voditelj imam daleko više obaveza i posao je općenito stresniji. No, uistinu volim svoj posao. Točnije, očito smo obostrano zadovoljni i tvrtka i ja kad sam toliko dugo ovdje i svima je super, haha!

Što nam možete reći o svom timu? 
U mojoj radionici trenutačno radi 12 radnika, 6 autolimara i isto toliko lakirera. Kad se radi, radi se ozbiljno, ali uvijek je atmosfera opuštena i tu i tamo se uvijek nađe vremena za priču i zezanciju. Ma, najvažnije mi je da je u radionici uvijek dobra radna atmosfera!

Kako izgleda vaš radni dan u AutoZubaku? 
Svaki dan me čeka dugi niz zaduženja, od zaprimanja stranki i dogovaranja popravaka do rješavanja svakog pojedinog slučaja s osiguranjem. Također, moram surađivati s ostalim odjelima AutoZubaka poput mehanike, skladišta i nabave. Mjesečno ovuda prođe 100 – 140 vozila, tako da imamo dosta posla, no ja često znam reći svojim dečkima kako je danas lakše nego nekada. Limarski popravci su jednostavniji, jer je na automobilima danas sve montažno, više se ne vari sve zajedno. S druge strane, elektroniku i mehaniku poprilično su zakomplicirali.

Kakve alate koristite u poslu? 
Današnji alati su puno kvalitetniji nego prije 30 godina i pomalo mi je smiješno prisjetiti se kako je to nekada izgledalo u radionicama. No, bez obzira na automobile i alat koji se uvijek mijenjaju, ono što je ostalo isto jest predanost poslu.

U tako velikom timu, sigurno imate smiješnih anegdota od svih ovih godina!
O, da, ima tu svega. Kad smo bili mlađi, više smo radili nestašluka, naravno. Ispričat ću vam jednu smiješnu spačku koja se protezala par tjedana.

Imali smo kolegu koji je volio spravljati spačke svima i bio je poznat po tome. Jednog dana smo moj tadašnji šef i ja došli na ideju da mu vratimo. Naime, kako je kolega bio brz na jeziku, organizirali smo lažno školovanje iz pedagogije za sve majstore u radionici. Pošto nas se puno javilo, dogovorili smo da prvi termin ide taj kolega, a ja idem s njim. Izmislili smo da se predavanje nalazi u Sv. Ivanu Zelini u školi Ivana Zvonimira Čička i da mora ponijeti sve svoje diplome, certifikate i potvrde iz škole.

Taj dan je toliko padao snijeg i bilo je jako hladno, a mi smo se u Zelinu umjesto pola sata, vozili 2 sata. Kolega se preznojio tražeći tu školu, zaustavljao ljude koji nisu imali pojma o čemu priča, i sve se više bojao se da će zakasniti na svoj tečaj pedagogije! U jednom trenu smo zastali u gostionici gdje ga je čekao cijeli naš odjel, tzv. odbor za doček. Odmah je skužio kakvu smo mu spačku napravili, a da ste mu vidjeli lice kad je shvatio, ma to je bilo neprocjenjivo, haha! Drugi dan smo mu čak i lažnu diplomu dali!

Kolege o Stjepanu

Odličan kolega, uvijek spreman pomoći! – Luka Ercegovac

Pravi gospodin, šarmer, zavodnik, uvijek spreman na zezanciju, pomoć i feštu! – Ladislav Jambrečina